Kimyasal peeling nedir ?
Kimyasal peeling bazen tek bazen de birkaç ajanın kombine edilerek kullanılmasıyla, deride değişen derinliklerde hasar oluşturmak ve bu kontrollü hasarın iyileşmesi sırasında, yeni doku oluşturmak ve derinin rejenerasyonu ile çeşitli durumları tedavi etmek için yapılan bir uygulamadır.
Kimyasal peeling uygularken kullanılan maddeler nelerdir?
Kimyasal peelingde glikolik asit, laktik asit, salisilik asit, mandelik asit, trikloroasetik asit kullanılan asitlerdir. Patolojinin durumuna göre bazen tek bazen de uygun dozlarda kombine edilerek uygulanabilir.
Kimyasal peeling uygulamasında kullanılan maddeler ne işe yarar?
Kimyasal peeling uygulamasında seçilecek asit yapılacak uygulamaya göre belirlenir. Yüzeyel ve orta kimyasal peelingde, alfa hidroksi asitler (glikolik asit, laktik asit ) deriyi canlandırmak, üzerinde zamanla oluşan deformasyonlara direncini arttırmak, akne lekelerini gidermek, yüzeyden atılan derinin altında daha canlı ve iyi bir doku geliştirmek amaçlı uygulanır. Salisilik asit ise akneli, yağlı, comedonlu derinin tedavisinde kullanılır. Daha derin peeling sağlayan TCA ise ciddi akne skarları gibi durumlarda uygulanır. Derin peeling uygulama sonrası iyileşme süreci uzamaktadır.
Kimyasal peeling hangi durumlarda uygulanır?
Kimyasal peeling derinin yüzeyinin daha canlı, sağlıklı olmasını istediğimiz durumlarda, güneş sonrası yada gebelik sonrası gelişen hormonal kaynaklı leke varlığında, fotohasarlanma ve akne izi varlığında uygulanabilir.
Kimyasal peeling kaç seans uygulanır, seans aralıkları ne olmalıdır?
Kimyasal peeling yüzeysel uygulandığında 2-4 hafta aralarla 4-6 seans, orta derinlikte uygulandığında 1-2 ay arayla 2-4 seans uygulanırken derin peelingde genellikle tek seans yeterli olmaktadır.
Kimyasal peeling hangi durumlarda uygulanmaz?
Kimyasal peeling uygulama alanında aktif enfeksiyon, açık yara varlığında, keloid yatkınlığının olduğu durumlarda, kanser varlığında, gebelik, emzirme döneminde uygulanmaz.
Kimyasal peeling uygulaması öncesinde dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir?
Kimyasal peeling uygulaması planlanmadan önce deri dermatolog tarafından değerlendirilmeli, uygunluk saptandıktan sonra hasta uygulanacak peelingin derinliği ve iyileşme süreci açısından bilgilendirilmelidir.
Kimyasal peeling uygulaması sonrasında dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir?
Kimyasal peeling sonrası güneşden doğru korunulmalı, 2-3 saatte bir güneş koruyucu kremler tekrar edilmeli ve gereğinde destekleyici, onarıcı kremler kullanılmalıdır.