Sivilce (Akne)

Akne ya da daha sıklıkla bilinen adıyla sivilce derinin pilosebase ünitesinin bir hastalığıdır. Sorunun kaynağı bazen ergenlik döneminde yaşanabildiği gibi yağ üreten bezlerin aşırı fonksiyonu ve beraberinde derinin uygun olmayan ürünlerle bakımı dolayısıyla karşılanmamış aşırı yağlanma yada hormonların anormalliklerinin eşlik ettiği sistemik sorunlar olabileceği gibi bazen de enfeksiyon ajanlarının da tabloya katılması olabilir.

Akne (sivilce) tedavisiz bırakıldığında iyileşme alanlarında koyu renkli lekeler kalabilir ya da şiddetli yaşanan akne (sivilce) nin ardından derin tedaviye dirençli izler (skarlar) bırakabilir. Akne skarı (sivilce izi) bazı kişilerin kendine olan güvenini sarsabilir dolayısıyla sosyal hayatı olumsuz etkileyebilir.

  • Akne ( sivilce) nin ya da sonrasında gelişebilecek akne skarı ( sivilce izi ) nin başarısı kişiden kişiye değişen tedavi alternatifleri vardır.
  • Akne ( sivilce ) siyah, beyaz renklerde olabileceği gibi nodul, kist şeklinde de karşımıza çıkabilir.
  • Akne ( sivilce ) nin yerleşim yeri en sık yüz olmakla birlikte sırt, göğüs, kol üzerleri de olabilir.
  • Akne ( sivilce ) daha sıklıkla ergenlik döneminde karşılaştığımız bir durum olmakla beraber aslında her yaş grubunu ve her iki cinsi de etkileyebilecek bir deri problemidir.

Akne ( sivilce ) oluşumundan pek çok mekanizma sorumludur. Açık porların ağızları ölü deri hücreleri ile kapanabilir. Bu porların içinde fazla sebum salgısı ile birikime bazen p. acnes diye adlandırılan bakteri eklenebilir. Bazen bu reaksiyon derinlere kadar inebilir ki o durumda kist ve nodül oluşumundan söz edilebilir.
(Eğer yüzünüzde siyah, beyaz, kırmızı deriden kabarık yada deri seviyesinde oluşumlar ( papül, püstül ) yada deri altında ağrılı kabarıklıklar mevcut ise bir dermatolog muayenesine başvurmanızı öneririm.

Muayene sırasında lezyonun akne ( sivilce )olup olmadığı eğer akne ( sivilce) ise derecelendirilmesinin ve duruma uygun tedavisinin planlanması gerekmektedir.
Bununla beraber akne ( sivilce ) nin oluşumunda rol oynayan mekanizmalar için detaylı bir sorgulama ile dermokozmetik danışmanlık almanız ve derinize uygun ürünlerle deri temizliğinizi ve bakımınızı yapmanızı öneririm. )

Akne ( sivilce ) teşhis edildikten sonra detaylı bir sorgulama ile şüphelenilen durumlara uygun tedavi planı yapılır. Bu tedavi bazen ağız yoluyla kullanılabilecek ilaçları içerebileceği gibi bazen de sadece topikal ilaçların kullanılması şeklinde de planlanabilir. Hatta bazen biz dermatologlar ofis şartlarında uygulanabilen kimyasal peelinglerden, mezoterapiden yada lazer ( ışık ) tedavilerinden faydalanabiliriz.

Öneri:

  • Ellerinizi yüzünüzden uzak tutunuz.
  • Tedavi sırasında güneşden korununuz.
  • Uygun ürünlerle deri bakımınızı yapınız.
  • Mutlaka dermatolog kontrolünde olunuz.