Blog Detail

Doğru Güneş Koruyucu Kremi Bulma Rehberi

Her gün yeni jenerasyon güneş koruyucu kremlerin raflarda yerini almasıyla, hangi kremin ya da losyonun en uygun ürün olduğuna karar vermek, hepimiz için zor bir hal almaya başladı. Aslında güneşten korunmak için yürütülen araştırmalar ve gelişen teknolojiyle, toplumdaki bireylerin neredeyse tamamına doğru hitap edebilmek adına, güneş koruyucularda da çeşitlilik oluşturulması bu açıdan çok faydalı.

Güneş koruyucular bizi nasıl korur?

Güneş koruyucular, bizi güneşin zararlı etkilerinden ya ışığı deriden yansıtarak ya da ışığı deriye ulaşmadan absorbe ederek korur. Bu koruyucuların kimisi sadece fiziksel koruma içerirken, kimisi de hem fiziksel hem de kimyasal koruma faktörleri içerir.

SPF nedir ?

SPF (sun protection factor) UVB’ye karşı korunma kapasitesini belirten faktördür. Uygun SPF değeri, deri tipimizin güneşe korunmasız dayanabilirliğine göre bulunduğu skalayla belirlenir. Önceden güneş ışınlarının derideki yaşlanma sürecine olumsuz etkisi ve öncül lezyonların kansere dönüşme riskinin UVB ile olduğunu bildiğimiz için UVB’ye karşı en yüksek SPF’ye sahip olan güneş koruyucunun en iyi olduğunu düşünürdük. Ancak SPF 15 koruma bizi güneş ışınlarından %93 korurken, bu oran SPF 30 olduğunda iki katına çıkmaz. SPF 30 koruma bizi güneş ışınlarından % 97 korurken, SPF 50 korumada bu oran % 98’e çıkar.

Bununla birlikte artık son yıllarda UVA’nın da, güneş yanığı yapmaksızın, deride derine penetre olarak kanser oluşma riskini artırdığını ve deri yaşlanma sürecini hızlandırdığını biliyoruz. Dolayısıyla kullanmayı düşündüğümüz güneş koruyucunun UVA’ya karşı koruyuculuğunu da sorgulamalıyız.

Hangi güneş koruyucu sizin için en iyisi?

Bazen kullandığımız günlük nemlendiricilerin ya da kozmetiklerin içeriklerinde SPF 15 ya da daha yüksek koruma faktörü olabilmekle birlikte, aslında uygun seçilecek bir güneş koruyucu ile de derimizin nem ihtiyacını giderebiliriz.

Günlük hayatımızda kullandığımız normal güneş koruyucuları 2-3 saatte bir tekrarladığımızda etkin bir korunmadan bahsetmemiz mümkün. Ancak güneş altında yoğun spor aktiviteleri yapıyorsak ya da havuz, deniz gibi su temasımızın yoğun olduğu tatil programlarındaysak, güneş koruyucumuzun mutlaka suya dayanıklı bir ürün olması gerekir. FDA ( US Food and Drug Administration) suya dayanıklı güneş koruyucunun tanımını, su teması halinde 40 dakika sonra aynı SPF değerinde olmak olarak yapıyor. Dolayısı ile bu noktada seçilecek ürün için bu uygunluk aranabilir.

Deri yağlılık oranı güneş koruyucu krem seçiminde önem taşır. Yağlı bir deriye sahipseniz mutlaka non-komedojenik, ince yapılı ve tekrarladıkça derinizde fazla hissetmeyeceğiniz bir koruyucu tercih etmeniz gerekmektedir. Akne ve izlerinin tedavisi sırasında lezyonların lekeye dönüşmeden iyileşmesini sağlamak adına güneş koruyucuda kullandırdığımız için uygun ürünü seçmek tedavi başarısı açısından oldukça önemli. Aksi takdirde yağlanma artışı ve komedonların ortaya çıkması ile, tedavi başarısı olumsuz etkilenebilir.

Eğer kuru bir deri yapınız var ise, güneş koruyucu seçiminde özgür davranabilirsiniz. Hatta kullanacağınız ürün aynı zamanda nem verme özellikleri olan bir ürün de olursa çifte fayda sağlamış olursunuz.

Gebelik döneminde ve çocuklarda, 6 aydan büyük bebeklerde fiziksel bariyerler tercih ediyoruz. Günümüzde tüm özellikleri ayrıştırılmış güneş koruyucu ürünler arasından bu özellikleri ayırt etmek mümkün.

Lekeleriniz varsa güneşten korunma kaçınılmaz bir durumdur. 2-3 saatte bir güneş koruyucuyu tekrar etmekle etkin bir korunmadan bahsediyor olsak da, direk ışığa maruz kalmanızı engelleyecek şapka gibi aksesuarlar kullanmanızı öneririm. Tabi ki kış başlangıcında detaylı bir dermatolojik muayene ile devamında lekenin tipine uygun tedavi planı da önerilerim arasında…

Eğer geçmişte deri kanseri yaşadıysanız ya da ailede deri kanseri öykünüz var ise güneşe yine dikkat! Bu durumda mutlaka sık krem tekrarı olmalı, kapalı ancak ince kıyafetler, şapka ve gözlük gibi aksesuarlar kullanılmalısınız.

Vücudumuza kısa güneş temasları vücudumuz için, D vitamini üretmek için gerekli ancak yasaklı güneş saatleri (10:00- 16:00 ) dışında ve kısa süre olmak kaydı ile.

Güzel bir yaz geçirmeniz dileğiyle..

0 Comment

Leave a Comment

Your email address will not be published.